Ny student

Velkommen som ny student

 

Vi i Kultura vil ønske alle nye studenter på kulturminneforvaltning hjertelig velkommen til det beste studiet på hele Dragvoll! Vi håper alle får en flott fadderuke sammen med oss og at det blir en bra start på det nye skoleåret. Vi håper samtidig at dere vil ta del i vår herlige linjeforening slik at vi forsetter det gode samholdet på tvers av kullene.

 

Har dere spørsmål må dere ikke nøle, vi vil gjerne deres undring høre!

Ti tips til nye studenter

Engasjer deg, ikke bli lat og husk å ringe hjem. Her er ti ting du må huske som ny student.

8000 nye studenter begynner på NTNU i år. Her fra immatrikuleringen i fjor.

 

 

Snart starter tusenvis av ferske studenter opp med utdanningen over hele landet.

 

Tirsdag 11. august begynner 8000 nye studenter på NTNU i Trondheim. NRK har snakket med Viktor Grande Røssnes og Steinar Asklund, faddersjefer ved henholdsvis NTNU Dragvoll og Høgskolen i Sør-Trøndelag, og spurt dem om hva nye studenter trenger å vite før de tar fatt på høyere utdanning.

 

Her følger en liste med ti tips, med kommentarer fra Røssnes og Asklund.

 

1: Ikke bli lat

Universitet og høyskole byr på en helt annen skolehverdag enn det man tidligere er vant til. Det å ikke lenger være nødt til å møte opp kvart over åtte hver dag kan skape dårlige vaner, men ikke fall for fristelsen.

 

2: Finn noen som kan pushe deg

Det er ofte lettere å stå opp om morgenen hvis du har noen som forventer å møte deg på skolen.

 

3: Ta riktig buss

Et ganske opplagt tips for noen, men det er kjipt når du får beskjed om å ta 9-bussen og havner på Lundåsen istedenfor Dragvoll.

 

Asklund: – Jeg har hørt at mange som er nye i byen gjerne setter seg på bussen som går feil vei, spesielt fra Munkegata. Den letteste måten å unngå det på vil jo være å spørre bussjåføren når man går på bussen.

 

4: Vær aktiv i fadderuka

De to første ukene, med det noe misvisende navnet fadderuka, er den største muligheten for nye studenter til å sosialisere og bli kjent.

 

Asklund: – Det å få venner kan helt klart være en utfordring, men et av hovedmålene til oss i fadderuka er jo å hjelpe til med akkurat det. Vi sørger også for å ha et variert program slik at flest mulig skal ha interesse av å delta.

 

5: Bruk fadderne dine

Fadderne er en gave for deg som har spørsmål om byen og studiet. Bruk de to første ukene på å spørre så mye som mulig.

 

Røssnes: – Fadderne vet hvordan det er å være ny i byen. De vet også hvordan det er å gå på den linja du har begynt på og hvordan kulturen er på linja.

 

6: Engasjer deg

Som student er det mange foreninger og organisasjoner du kan bli medlem i.

 

Asklund: – Det jeg bruker å anbefale til alle som skal begynne å studere i Trondheim er å engasjere seg i studentfrivilligheten. Enten det er i linjeforening, fadderutvalg, eller studentfestival. Det finnes utrolig mange muligheter og man kan bidra med så mye eller lite man vil, og med nesten hva som helst. Slike frivillige verv er også en veldig fin måte å utvide vennekretsen på, få relevant erfaring og utvikle seg selv.

 

7: Ha regler i kollektiv . . .

De aller fleste studenter bor i kollektiv under studietida. Det kan bli utfordrende for mange.

 

Asklund: – Det kan være greit å ha en skriftlig avtale med de du bor med om noen fellesregler. Eksempler på slike kan jo da være stilletid på hverdager, hvem som skal vaske fellesrom når og slikt. Det er ikke det at man skal være så strenge med hverandre, men mer det at man skal ha en enighet om hvordan man ønsker å ha det.

 

8: . . . Og straff de som sluntrer unna

Si fra hvis noen ikke gjør det de skal, og innfør en straff (men ikke en veldig streng en) for de som er late.

 

Røssnes: – Det kan hende det er lurt å ha en form for straff hvis noen er slappe. Der jeg bodde før så innførte vi at hvis du ikke vaska innen tida, så måtte du kjøpe inn masse øl. Da ble det plutselig veldig mye bedre vasking.

 

9: Ring hjem

Hvis du har flytta til en helt ny by og forlatt det som har vært ditt hjem i 18 år eller mer, kan det være godt både for deg og de du har flyttet fra om du tar kontakt av og til.

 

Røssnes: – Ring mamma og familien og fortell hvordan det går. De lurer sikkert på hvordan det går i ny by.

 

10: Ikke bare spis frossenpizza

Mange studenter må denne høsten for første gang være helt ansvarlig for sitt eget matinntak. Det kan være fristende å gå for grandis en gang iblant, men kanskje ikke hver dag.

 

Røssnes: – Rema har et hefte med middager til under hundrelappen, du kan dele opp det og ha middag over flere dager, så blir det ikke grandis hver eneste dag.